Çalışan Ödüllendirme Sistemleri Nedir?
Uzaktan çalışmanın iş hayatına yerleşmesiyle birlikte son yıllarda ödüllendirme sistemleri çokça konuşulmaya başladı. Yeni yetenekleri çekmenin ve mevcut iş gücünü korumanın her zamankinden zor hale geldiği bugünlerde şirketler maaş dışında sundukları ödül ve teşvikleri daha da geliştirmek ve genişletmek için ciddi bir çaba gösteriyor. Peki ödüllendirme nedir? Çalışan ödüllendirme sistemlerinin amacı nedir? Ödül ve teşviklerin faydaları nelerdir? İşte 3 ana başlıkta bu soruların yanıtları…
Ödüllendirme Nedir?
Ödüllendirme en kısa tanımıyla çalışanların maaşlarına ek olarak aldıkları teşvikler ve ikramiyelerdir. Ekipleri daha verimli çalışma noktasında motive etmeye yardımcı olan, çalışan bağlılığını artıran ödüller, üretkenliğe de ciddi katkılar sağlar. Şirketlerin insan kaynakları biriminin çerçevesini belirlediği takdir ve ödüllendirme sistemleri; kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlanıp uygulanır.
Ödüllendirme Sistemlerinin Amacı Nedir?
Şirketler, çalışanlara sundukları ödüllerle belirli hedeflere ulaşmayı planlar. Ödüllendirme sistemlerinin amacını maddeler halinde ele alacak olursak;
· Çalışan bağlılığını, motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini artırmak.
· Çalışanların yeteneklerini geliştirmelerine destek olmak.
· Sağlıklı bir işveren-çalışan ilişkisi geliştirmek.
· Sektördeki yeni yetenekleri çekmek.
· Sürdürülebilir bir kurum kültürü inşa etmek, performans odaklı bir kültürün gelişimini desteklemek.
· Çalışanların mesleki hedeflerini şirketin iş hedefleriyle uyumlu hale getirmek.
Ödül ve teşviklerin faydaları nelerdir?
Şirketlerin başarılı performansları ödül ve takdir sistemleriyle taçlandırması kuruluşa pek çok fayda sağlar. Bu faydaları başlıklar halinde inceleyecek olursak;
Ekip çalışmasını teşvik eder
Şirketler, çalışanların ekip hedeflerine ulaşmak için katkıda bulunmalarını, bunun için de birlikte uyum içinde çalışmasını hedefler. Bu noktada insan kaynakları, belirli başarı kriterleri doğrultusunda ekipler özelinde planladığı ödüllerle tüm ekip üyelerini ortak hedefler etrafında iş birliği yapmaya ve çalışmaya teşvik edebilir.
Dostça rekabeti teşvik eder
Şirketler, etkili bir ödül programıyla kurum içinde sağlıklı bir rekabet kültürü geliştirebilir. Ekip performansının yanı sıra bireysel performansa ya da her ikisine dayalı teşviklerle üretkenliğe ve gelişime katkı sağlayabilir. Rekabet ruhunu geliştirerek yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik edebilir.
Çalışan motivasyonunu artırır
Ödül ve teşvikler çalışanlar için ciddi bir motivasyon görevi görür. Çalışanlar başarılı bir performansın karşılığında teşvik aldığında daha motive çalışır. Dolayısıyla şirketler sabit bir ödül sistemi hayata geçirerek çalışanların verimli bir şekilde çalışmasının kapısını aralayabilir.
Üretkenliği artırır
Şirketler, başarılı projeye imza atan bir çalışanı ödüllendirdiğinde bu diğer çalışanları da daha disiplinli çalışmaya motive eder. Ödül ister maddi olsun ister olmasın, çalışanlara daha üretken olmaları için ilham verir. İnsan kaynakları hazırladıkları maddi değeri olan ya da olmayan ödüllerle kurum içinde üretkenliğin artmasına katkı sağlayabilir.
Çalışan bağlılığını artırır
Şirketlerin hedeflerine ulaşanları takdir etmesi ve onlara ödüller vermesi, çalışanların kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayabilir. Ödüller ve teşvikler başarının somut bir göstergesi olduğundan hem çalışanlarının motivasyonunu artırmaya hem de şirket-çalışan bağını güçlendirmeye destek olabilir.