Üretken bir kurum kültürü nasıl oluşturulur?
Çalışanlar olarak yaşamımızın neredeyse dörtte birini işte geçiriyoruz. Hal böyleyken işten beklentimiz sadece ay sonunda alacağımız maaştan ibaret olmuyor. İş-yaşam dengesini koruyan “esnek” çalışma ortamı sunmanın önemi giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre 10 çalışandan 9’u yeni bir iş için başvuru yaparken kurum kültürünü önemli bir faktör olarak görüyor. Y ve Z kuşaklarında çalıştıkları şirketin “mutlu” bir kültüre sahip olmasının önemi giderek artıyor.
Şirketler açısından “mutlu” bir kültüre yatırım yapmak üretkenliği ve verimliliği artırdığı gibi şirketin kârlılığı üzerinde de pozitif etki yaratıyor. Çalışan motivasyonunun yüksek olduğu şirketlerde iş devir hızı düşüyor. Dolayısıyla işi güçlü bir kurum kültürünün üzerine inşa etmek uzun vadede şirketlerin büyümesini olumlu yönde etkiliyor.
Eğer kurum kültürünüzün dönüşüme ve gelişime ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, işte üretken bir kurum kültürü oluşturmak için 5 adım:
Esneklik
Pandemi sonrası pek çok şirketin hibrit çalışmayı benimsediği günümüzde çalışanları dar iş tanımlarından ve katı organizasyon yapılarından uzak tutmak gerekiyor. Sabit ofis yerine esnek ofis çözümleri sunmanın önemi giderek artarken, çalışanlara “özgürlük” vermenin bir başka yolu da esnek çalışma saatleri düzenlemelerinden geçiyor. Yapılan araştırmalar esnek çalışma ortamı sunan şirketlerde çalışan memnuniyetinin yüzde 90’a yakın arttığını gözler önüne sererken, verimliliğin de yüzde 70’in üzerinde arttığına işaret ediyor.
Mentorluk
Uzmanlar sağlıklı bir çalışma kültüründe mentorluğun öneminin altını çiziyor. Yöneticilerin çalışanlara mentorluk yapması yeni fikirleri tartışmaya zemin hazırlarken, çalışanların eleştirilme ve görmezden gelinme korkularını azaltıyor. Karşılıklı güven ortamının tahsis edilmesi çalışanların kendilerini daha net ifade etmelerine katkı sağlarken, yaratıcılıkları üzerinde de olumlu etki yaratıyor.
Ödüllendirme
Günün sonunda tüm çalışanlar kendisinin ve kuruma katkısının önemini hissetmek istiyor. Çalışanlara değerli olduklarını hissettirmenin yollarından biri de ödüller, teşvikler, promosyonlar ve ikramiyelerle başarıyı kutlamaktan geçiyor. Çalışan ödüllendirme sistemleri çalışanın motivasyonunu artırdığı gibi üretkenlik, verimlilik, yaratıcılık, bağlılık üzerinde de olumlu etki yaratıyor.
Destek
Kuşkusuz yaşamımız boyunca hepimiz yolda tümseklerle karşılaşıyoruz. Bu bazen hastalık olduğu gibi bazen de bir yakınımızı kaybetme olarak karşımıza çıkabiliyor. İşteki görevi yerine getirememe hissi ise çalışan üzerinde baskı yaratıyor. Bu noktada çalışanların üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak, samimi iletişim kurmak ve güvenilir bir destekçi olmak büyük önem taşıyor. İşyerinde empati ve merhameti modellemek çalışanların birbirine karşı davranışlarını da pozitif yönde etkiliyor.
Şeffaflık
Açık iletişim veya bir başka deyişle şeffaf iletişim, başarıya katkıda bulunan iki kilit unsur olan yenilikçiliği ve çevikliği teşvik ediyor. Bu aynı zamanda karşılıklı güven ve saygıyı da besliyor. Çalışanlara gerçek benliklerini rahatça ifade edebilecekleri bir çalışma ortamı sunmak, çalışan memnuniyetini artırırken, yeni fikirlere katkıda bulunmayı da sağlıyor.
Özetle; üretkenliği destekleyen mutlu bir çalışma kültürü oluşturmanın yolu görev tanımı ne olursa olsun, kuruluştaki herkesin eşit değerde hissettiği bir atmosfer yaratmaktan geçiyor.