İŞ VE YAŞAM

2022 Yılı Çalışan Ödüllendirme Trendleri

Pandemiyle birlikte ortaya çıkan yeni iş modeli “esneklik” ve “özgürlük” kavramları etrafında şekillenirken, çalışanlar da ödülden takdire, kişisel gelişimden eğitimlere daha ideal seçeneklere sahip olmak istiyor. Yapılan araştırmalara göre çalışanların neredeyse yüzde 50’si başarıları için ödüllendirilmenin geleneksel/standart yöntemlere kıyasla daha iyi yolu olduğunu ifade ediyor.

“Kâr” yerine “insanı” odağına alan işletmeler, hızla kuralcı olmayan ve çalışanların ihtiyaç duydukları şeyi seçmelerine olanak tanıyan ödül stratejilerini benimsiyor. Bu da esasında pandeminin sadece iş hayatını etkilemekle kalmayıp, Ar-Ge’nin doğasını da tamamen değiştirdiğini gözler önüne seriyor.

2022 yılına damga vuracak ödül ve takdir trendleri

Önce dijital

Günümüzde hibrit çalışma giderek yaygınlaşırken; pek çok şirket toplantıları ve eğitimleri online’a taşıdı, dijital çözümleri kullanmaya başladı. 2022 yılında daha yüksek verimlilik sağlamak için hali hazırda COVID-19 salgınıyla hızlandırılan mevcut programların daha da hızlı dijitalleştiğini göreceğiz. Bunlardan biri de kuşkusuz ödüllendirme çözümleri olacak. Çalışanların dijital ödül beklentileri artarken, şirketler de geleneksel çözümleri rafa kaldıracak.

Esnek ödüller

Şirketler geçmişte çalışanları performansları için ödüllendirip, katılım için teşvik ederken, ne tür ödüller verildiğine ise pek dikkat edilmedi. Günümüzde kuruluşlar, yalnızca çalışanları ödüllendirmenin değil, aynı zamanda ödüllerin de kişisel ihtiyaçları karşılaması gerektiğinin bilinciyle hareket ediyor. Araştırmalara göre önümüzdeki beş yılda şirketler çalışanlara her anlamda daha fazla esneklik ve çeşitlilik getirmeyi hedefliyor. Ödüller de artık şirket genelinde standart uygulanmak yerine bireylere uyarlanıyor.

Olağandışı avantajlar

Hali hazırda özel sağlık sigortası, spor salonu üyelikleri gibi avantajlar çalışanlara sunulsa da araştırmalar bu çözümlerin çalışanlar tarafından nispeten düşük takdir edildiğini gösteriyor. Çalışan için standardın dışında sunulan avantajlar giderek daha popüler hale geliyor. Örnek vermek gerekirse iş yaşam dengesini sağlıklı bir şekilde kurma konusunda baskı hisseden çalışanları için şirketler artık kurumsal çocuk bakımı projelerini de devreye alıyor. “Tükenmişlik molaları” da yine şirketler tarafından yavaş yavaş devreye alınmaya başlıyor.

Kişisel gelişim programları

Sadece işe yönelik eğitimler değil; bireyin ilgisi olan, kendini geliştirmek istediği farklı alanlarda da eğitim almasının önünü açmak, çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırma noktasında şirketlere büyük fayda sağlıyor. Günümüzde İK yöneticileri yavaş yavaş çalışanların yabancı dil yeterliliğini ya da bilgisayar programlarını kullanma yetkinliğini artırmaya yönelik eğitim programlarını araştırmak yerine iletişim becerilerini, hobilerini geliştirebilecekleri farklı eğitim programlarını da listelerine dahil ediyor.

10 yıldır dijital ödüllendirme çözümleri sunan Momento olarak bizler de Ar-Ge’yi odağımıza alıyor ve inovatif çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Sadece çalışan değil aynı zamanda müşteri ve paydaşların da ödül ve takdir sistemine dahil edildiği Momento Dünyası’na sizleri de bekliyoruz. 😊

Momento Hakkında

Türkiye’nin lider ödüllendirme sistemi Momento, 10 yıldır şirketlerin çalışanlarına teşekkür etmesine aracılık ediyor.

10 yılda 500 şirket, 550 bin çalışanını mutlu etmek için Momento'yu tercih etti.

Daha fazla bilgi
Takipte Kalın
Son Paylaşımlar
Bizimle İletişime Geçin
Her türlü sorunuz ve sorununuzda Momento sizin için hazır!.